Klassiska fantasy genrer

Fantasy kommer i många olika former även bara i den litterära världen, säkert fler än vad många skulle tro. Här tar vi en snabb titt på några klassiska undergenrer av fantasy.

High Fantasy

High fantasy handlar om det episka, detta gäller karaktärer, teman, och handlingen. I high fantasy så står ofta hela världens framtid på spel och en eller ett fåtal personer är allt som kan förhindra denna tillintetgörelse. Gott och ont är klassiska teman inom denna genre. Exempel inom denna genre inkluderar Robert Jordans Wheel of Time och J. R. R. Tolkiens Lord of the Rings.

Sword & Sorcery

Sword and sorcery handlar ofta om våldsamma konflikter där hjälten löser problem genom att svinga sitt svärd eller slunga besvärjelser. Denna genre fokuserar oftare på personliga kamper än hot mot hela världen som i high fantasy. Romans är ofta ett inslag i dessa böcker. En man som stark influerat denna genre är Robert E. Howard med sina berättelser om Conan the Barbarian.

Dark Fantasy

Dark fantays fokuserar väldigt mycket på atmosfär och har ofta inslag av gotiska element. Det händer att detta förväxlas med skräck ibland, men i dark fantasy är det mer troligt att ”skräcken” hanteras med någon form av sympati, som att skriva ur monstrets synpunkt. Gertrude Barrows Bennett är kvinnan som ofta får äran för att ha skapat denna genre och många andra författare har använd sig av de teman och atmosfärer hon etablerade.