Fantasyns utbredning

Det var inte alltför länge sedan som fantasy förknippades med asociala finniga tonårsnördar, som folk rent allmänt ansåg inte hade något bättre för sig än att drömma sig bort till sagornas värld, eftersom de hade så lite att hämta i det vanliga livet. Sen dess har dock extremt mycket förändrats och numera har fantasyn tagit ett rejält kliv framåt och skaffat sig en stark ställning inom populärkulturens ramar.

Hela vägen in i finrummet

Fantasyn är alltså inte längre vad den brukade vara, eller kanske man istället borde omformulera sig såhär; Fantasyn är i stora drag som förr, bara det att den nu helt plötsligt blivit brett accepterat av allmänheten. Antingen för att fler ifrån den generation där fantasyn på bred front växt upp, eller för att att fler och fler vågat sig ut ur gömmorna och bestämt sig för att visa upp sitt intresse utan att skämmas.

Idag är det faktiskt nästan omöjligt att urskilja vem som gillar fantasy och inte enbart med en snabb blick. Tv-serier som exempelvis Game of Thrones från HBO är bland de mest populära och sedda av alla och det finns även många andra ställen där fantasyn slagit rot, som till exempel casinon och närmare bestämt alla hundratals spelautomater som har teman från rika grisar till Medusa, något som vi alla nog har en helt annan uppfattning om hur de normalt sett är.

Brädspel

En annan sak med innehåll av fantasy som under de senaste åren spritt ut sig i större utsträckning än innan, bland så kallat vanligt folk, är brädspelen. Frågespel om Harry Potter och strategiska Star Wars spel tävlar i vanliga leksaksbutiker om dess hyllplatser, något som inte var riktigt lika vanligt förr. Mycket troligt har Youtube-kanaler som Tabletop och liknande kanaler hjälp till att boosta detta intresse och sätta press på den vanliga dagvaruhandeln och gjort det i princip omöjligt att stå emot det ständigt växande intresset.