2 sagor som återkommer överallt

En del sagor och äventyr har överlevt hundratals år, de har återberättats i flera generationer och trycks i tusentals böcker. Och de har även dykt i i andra medier under modern tid. En del berättelser är helt enkelt för bra för att stanna på boksidorna.

Jack och bönstjälken

Historien handlar om pojken Jack som går magiska böner i utbyte mot en ko. Ett frö växer upp till en bönstjälk och där uppe möter han en jätte. Detaljerna kring historien kan ändras från saga till saga, men huvudpunkten är Jacks möte med jätten och att han i slutändan besegrar jätten.Jack och bönstjälken finns i flera filmversioner, varav den senaste dök upp 2009 som fick ett svalt mottagande med endast 4,7 av 10 på IMDB.Sagan har också blivit en spelautomat inom nätcasinobranschen. Sloten är i 3D med en liten introduktionsvideo i början. Den har fått betydligt bättre mottagande än senaste filmen.

Snövit

Sagan om den vackra flickan och den elaka drottningen nedtecknades första gången av bröderna Grimm och var även den första filmen i färg som Disney gav ut. Historien har varit med i otaliga historier, det kom exempelvis två filmer med verkliga personer med bara något års mellanrum. I ena ser vi Julia Roberts som den elaka drottning och i den andra spelas drottningen av Charlize Theron. Roberts version är lite lättsammare med komiska inslag, medan Therons version är allvarligare.Snövit har också varit en populär musikal i Sverige med artisten Yohio som prinsen och Nanne Grönwall som den elaka drottningen.