Fantasyns många världar

Fantasy är något som berör många områden, normalt sett talar man om böcker när man säger fantasy, men fantasy är ju något vi lika väl hittar i film, tv-serier och spel av många olika slag.

Böcker

Mannen som oftast får äran för att ha etablerat fantasygenren är naturligtvis John Ronald Reuel Tolkien men sin ikoniska serie om Härskarringen. Idag finns det väldigt många fantasyförfattare som har gjort namn för sig själv inom denna genre, personer som Robert Jordan, Terry Pratchett, George R. R. Martin, Steven Erikson, Brandon Sanderson, R. A. Salvatore och många, många fler.

Film

Fantasygenren har haft en fotfäste i filmvärlden väldigt länge, men på senare tid har den uppmärksammats betydligt mer. Detta kan man ju till stor del tilldela faktumet att Peter Jackson filmatiserade Sagan om Ringen. Många har även gjort inslag av fantasy i filmer som till synes utspelar sig i den verkliga världen, som Guillermo del Toros Pan’s Labyrinth.

TV

TV-serier har också länge använt sig av element från fantasy, så som mytologiska väsen och liknande. Men troligtvis har ingen renodlad fantasyserie gjort så stort genomslag som Game of Thrones, baserad på George R. R. Martins litterära verk A Song of Ice and Fire. Precis som i film har det även varit väldigt populärt att blanda vår nutida verklighet med fantastiska element, som i serierna Sleepy Hollow, Once Upon a Time och Grimm.